lørdag den 20. april 2013

Cashew-abrikos is med kakaonibs. Raw.

Hjemme på visit i Svendborg var skønt! Og så blev der plads til at eksperimentere med en lille raw is, som faldt vældig godt i min smag... Mit nøddelager har været ret tomt, men nu: STOCK UP! I'm back:) 


I øjeblikket har jeg en ting for soltørrede abrikoser, så de er brugt til at søde isen sammen med en smule kokospalmesukker. Og så har ingredienserne de fordele at de er lavglykæmiske, og altså giver et langt mindre udslag i blodsukkerniveauet end andre oplagte alternativer. 
  • Tørrede abrikoser har et GI på kun 31 ift. tørrede dadler med GI 103. 
  • Kokossukker har et GI på 35 ift. almindelig sukker med GI 100 og honning 87. 
Dog skal man selvfølgelig tænke på, hvor stor en mængde af pågældende ingrediens man bruger da GI er pr. 100 g. Og 2-3 spsk kokossukker vs. honning fordelt på 4 personer, vælter jo ikke læsset... GI tabeller kan variere og skal tages med et gran salt. Susy fra netspiren.dk har en tabel hvor tallene er taget fra, og også en overskuelig artikel her.


Ingredienser, til 4 portioner
  • 2,5 dl rå cashewnødder, iblødlagt i 0,5-4 timer
  • 9-10 abrikoser, i blødlagt i 2 dl vand til de er bløde - gem vandet (kan erstattes af i forvejen bløde abrikoser, men så er udgaven ikke længere raw da de pasteuriseres - tilsæt alligevel 2 dl vand).
  • 2-3 spsk rå kokospalmesukker
  • 2 spsk lucumapulver (karamel smag - rawandmore.dk)
  • 0,5 tsk vaniljepulver
  • 4-5 spsk kakaonibs

Fremgangsmåde
  1. Brug en food processor og blend abrikoser med udblødningsvand eller vand til en jævn frugt "pasta".
  2. Tilsæt nødder, og blend til en ensartet konsistens (vil være lidt grynet).
  3. Blend med lucuma, vanilje og kokospalmesukker. Smag til og tilsæt evt. mere vand, hvis du synes massen er for fast (des mere vand, des længere tid om at optø hvis ikke alt spises på én gang).
  4. Frys i fine isforme, eller i en tubberware i 4-6 timer eller til massen er fast, men ikke for hård. Rør evt. i isen 1-2 gange undervejs. 
  5. Tag isen ud af fryseren 5-10 minutter før. Scoop, serve n' enjoy... Server evt. med chokoladesauce af 0,5 dl smeltet kokosolie, 1 spsk agave/honning, 1 spsk kakao og 1 knsp salt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar