onsdag den 9. oktober 2013

Laktosefri rødbedeis med et strejf af lakrids

For lidt siden fik jeg et "tip" fra en ven, som havde smagt en rødbedesorbet. Jeg har haft lyst til at eksperimentere lige siden! Så da Christina i sidste uge gjorde mig i "rødbedehumør" ved at minde mig om hvor godt rødbede og chokolade passer sammen med sin flotte rødbede-chokoladekage, så måtte det være tid! Og er der i øvrigt noget bedre tidspunkt at holde rødbedefest, end netop nu den er i sæson?

Jeg har haft lyst til at afprøve rødbede i is og i forhold til smagen af lakrids, hindbær og friske figner. Jeg har været igennem denne opskrift et par gange nu, og afprøvet forskellige mængder. Det er endt med at være udgaven med et touch af lakrids, som taler bedst til mine smagsløg...

Jeg har forsøgt at blende frosne hindbær med i basen af nødder, men deres sødme falder her ikke i min smag. Fignerne ville jeg tilføje i mindre stykker for at give isen et ekstra smagsløft og noget at tygge på. Desværre blev deres konsistens ikke efter hensigten, men alt for hårde og uden smag. Hvad der til gengæld virkede, var at pifte op med en anelse god lakridspulver. Du kan putte lakridspulver i selve isen, eller i en chokoladesauce. Jeg tror bedst jeg kan lide varianten, som får et twist i chokoladesaucen. Her får rødbeden nemlig rigtig lov at komme til sin ret, da dens milde sødme bliver støttet af dadler, cashewnødder og mandelsmør. Dadlerne er super velegnede til at søde isen, da de tager den lidt jordede eftersmag fra rødbeden, dog uden at fjerne rødbedens ellers karakteristiske smag.

Så konklusionen er: Keep it simple!



Ingredienser til to portioner
Udstyr: Food processor
  • 50 g usaltede, rå cashewnødder + 1 dl vand
  • 7 dadler, udstenede
  • 100 g rødbede (uden skræl)
  • 1 spsk mandelsmør
  • Evt. 1 tsk lakridspulver (tilføjer du for meget, vil du opleve at smagen af rødbede og lakrids ikke rigtig forenes i det færdige produkt)

Carobsauce med lakrids:
  • 2 spsk kokosolie uden top
  • 1 spsk carob (eller kakaopulver)
  • 0,5-1 spsk akaciehonning eller kokospalmesukker
  • 1 knsp salt
  • Evt. 0,5 tsk lakridspulver

Fremgangsmåde
  1. Læg nødderne i blød i minimum 30 min, men gerne 4 timer. Gem vandet.
  2. Blend nødder med vand og dadler til en cremet konsistens.
  3. Skær rødbeden i mindre stykker. Blend med rødbede og mandelsmør til massen igen er ensartet.
  4. Put isen i en beholder og frys i 3-4 timer, rør i evt. i isen undervejs for at fryse den jævnt (hvis du vil spise den samme aften). 
  5. Tag isen ud af fryseren 15 minutter før den skal spises. Er isen blevet for hård, kan den efter en smule optøning blendes igen i en kraftig food processor. 
  6. Lav chokoladesaucen (med eller uden lakrids) mens isen tør.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar